Vochtige buitenmuren zijn een veelvoorkomend probleem in veel huishoudens. Een op de drie huizen kampt met dit ongemak, wat kan leiden tot schade en ongezonde leefomstandigheden. Onze blog biedt effectieve strategieën om vochtproblemen aan te pakken en te voorkomen, zodat je huis weer veilig en comfortabel wordt.

Ontdek de oplossingen die werken!

Samenvatting

 • Doorslaand vocht door regenwateroptrekkend vocht door grondwater en beschadigde buitenmuren zijn de belangrijkste oorzaken van vochtige buitenmuren. Impregneren van de gevelvervangen van voegwerkaanbrengen van gevelbekleding en injecteren van muren zijn effectieve oplossingen om vochtproblemen te verhelpen.
 • Vochtige buitenmuren kunnen leiden tot schimmelvorming, afbladderende verf en aantasting van de gevel, wat schadelijk is voor zowel de muur als de gezondheid. Het is belangrijk om vochtproblemen in de gevel snel aan te pakken en regelmatig onderhoud uit te voeren.
 • De kosten van vochtbestrijding variëren afhankelijk van het specifieke probleem en de gekozen oplossing. Het is essentieel om professionals te raadplegen voor een nauwkeurige schatting op basis van de specifieke situatie en omvang van het probleem.
 • Preventieve maatregelen zoals regelmatig onderhoud van de gevel, goede ventilatie in huis en bescherming tegen slagregen kunnen helpen bij het voorkomen van vochtproblemen aan buitenmuren.

Oorzaken van Vochtige Buitenmuren

– Vochtige buitenmuren kunnen ontstaan door doorslaand vocht door regenwater, optrekkend vocht door grondwater, slecht voegwerk of een beschadigde buitenmuur.

Doorslaand vocht door regenwater

Regenwater kan zorgen voor doorslaand vocht. Als het hard waait en regent, kan het water door de buitenmuren heen drukken. Dit gebeurt vooral bij oude of beschadigde muren. De stenen en voegen houden het water niet meer tegen.

Zo komen er natte plekken op de binnenmuren.

Je herkent doorslaand vocht vaak aan vochtige plekken die erger worden na regen. Het is belangrijk dit snel aan te pakken. Als je het laat zitten, kan de schade groter worden. Dan krijg je misschien ook last van schimmel in huis.

Dat is slecht voor de muur en voor je gezondheid.

Optrekkend vocht door grondwater

Naast doorslaand vocht door regenwater kunnen vochtige buitenmuren ook worden veroorzaakt door optrekkend vocht door grondwater. Dit gebeurt wanneer het grondwater in de fundering van het gebouw trekt en omhoog beweegt in de muren.

Dit kan resulteren in vochtige plekken op de onderste delen van de muren, wat uiteindelijk schade kan veroorzaken aan de binnenmuren en de afwerklagen, zoals behang en verf. Het is belangrijk om dit probleem tijdig aan te pakken door middel van effectieve vochtbestrijdingsmaatregelen, zoals het impregneren van de muren, het aanbrengen van een waterdichte laag en het verbeteren van de ventilatie rondom het gebouw.

Beschadigde buitenmuur

Wanneer een buitenmuur beschadigd is, kan vocht gemakkelijk naar binnen komen. Beschadigingen zoals scheuren of kapotte stenen laten regenwater doorsijpelen, waardoor vochtproblemen ontstaan.

Het is belangrijk om beschadigde buitenmuren tijdig te repareren om verdere vochtschade te voorkomen. Door het herstellen van de beschadigingen kan voorkomen worden dat vocht de binnenmuren aantast.

Regelmatig controleren en onderhouden van de buitenmuur is essentieel om eventuele schade snel te kunnen identificeren en verhelpen.

Gevolgen van Vochtige Buitenmuren

Schimmelvorming, afbladderende verf en aantasting van de gevel zijn enkele gevolgen van vochtige buitenmuren. Wil je weten hoe je dit kunt voorkomen? Blijf lezen!

Schimmelvorming

Vochtige buitenmuren kunnen leiden tot schimmelvorming, wat schadelijk is voor zowel de muur als de gezondheid. Schimmel gedijt goed in vochtige en slecht geventileerde ruimtes, en vochtige buitenmuren bieden de ideale omstandigheden.

Schimmel kan leiden tot ademhalingsproblemen en allergieën, daarom is het belangrijk om vochtproblemen in de gevel snel aan te pakken.

Afdichten van vochtige buitenmuren en het verbeteren van ventilatie kan helpen bij het voorkomen van schimmelvorming. Daarnaast is het noodzakelijk om beschadigd voegwerk en gevels te herstellen, waarbij impregneren van de gevel en regelmatig onderhoud ook belangrijke stappen zijn om schimmelvorming te voorkomen.

Afbladderende verf

Afbladderende verf op buitenmuren kan een teken zijn van vochtproblemen. Het vocht dringt door de buitenmuur, waardoor de verf loslaat. Hierdoor ontstaat er een onverzorgde uitstraling en kan het de muur beschadigen.

Het is belangrijk om de oorzaak van het vochtprobleem aan te pakken en de buitenmuur goed te behandelen met vochtwerende verf of impregneermiddel om verdere schade te voorkomen. Daarnaast is het ook essentieel om de muur goed te laten drogen voordat je nieuwe verf aanbrengt, om zo een duurzame oplossing te garanderen.

Aantasting van de gevel

Het vocht dat afbladderende verf veroorzaakt, kan ook de gevel beschadigen. Vocht kan leiden tot erosie van het metselwerk en het pleisterwerk. Hierdoor kunnen barsten en scheuren in de gevel ontstaan.

Deze beschadigingen bieden een ingang voor nog meer vocht, wat de situatie verder verergert. Het is belangrijk om vochtproblemen snel aan te pakken om verdere aantasting van de gevel te voorkomen.

Gevelbekleding, impregneren van de gevel en injecteren van muren zijn enkele effectieve oplossingen om de gevel te beschermen tegen verdere schade door vocht.

Oplossingen voor Vochtige Buitenmuren

 • – Vervangen van voegwerk om waterinfiltratie te stoppen.
 • – Impregneren van de gevel om deze waterafstotend te maken.
 • – Gevelbekleding aanbrengen om de muur te beschermen tegen regen en vocht.
 • – Injecteren van muren met vochtwerende middelen om optrekkend vocht tegen te gaan.

Vervangen van voegwerk

Het vervangen van voegwerk kan helpen om vochtige buitenmuren te verhelpen. Hier zijn enkele aandachtspunten:

 1. Inspecteer eerst de staat van het bestaande voegwerk om te bepalen of vervanging nodig is.
 2. Verwijder grondig de beschadigde voegen en maak de voegen schoon om een goede hechting met het nieuwe voegwerk te garanderen.
 3. Kies het juiste type voegmortel dat geschikt is voor buitengebruik en goed bestand is tegen regen en weersinvloeden.
 4. Zorg ervoor dat de nieuwe voegen gelijkmatig en stevig worden aangebracht om mogelijke lekkage te voorkomen.
 5. Na het vervangen van het voegwerk, controleer regelmatig op eventuele schade of slijtage en onderneem indien nodig tijdig actie.

Impregneren van de gevel

Om vochtige buitenmuren te voorkomen, is impregneren van de gevel een effectieve methode. Het impregneren van de gevel helpt bij het waterafstotend maken van de buitenmuur en beschermt deze tegen doorslaand vocht en optrekkend vocht. Impregneren vormt een beschermende laag op de gevel, waardoor regenwater niet kan doordringen.

 • Dit proces zorgt voor een waterafstotende barrière, waardoor condensatie aan de binnenzijde wordt verminderd.
 • Het voorkomt dat regenwater in poreuze materialen binnendringt, waardoor schimmelvorming en afbladderende verf worden tegengegaan.
 • Door de gevel te impregneren wordt de levensduur van de buitenmuur verlengd en blijft deze er esthetisch aantrekkelijk uitzien.
 • Impregneren biedt bescherming tegen vorstschade, waardoor aantasting van de gevel wordt voorkomen.

Gevelbekleding

Om vochtige buitenmuren te voorkomen, kan gevelbekleding een effectieve oplossing zijn. Gevelbekleding biedt verschillende voordelen, zoals bescherming tegen weersinvloeden en verfraaiing van de gevel. Hier zijn verschillende soorten gevelbekleding die kunnen helpen:

 1. Houten gevelbekleding: Houten planken worden vaak gebruikt vanwege hun natuurlijke uitstraling en isolerende eigenschappen.
 2. Kunststof gevelbekleding: PVC of kunststof panelen zijn duurzaam, onderhoudsarm en verkrijgbaar in diverse kleuren en texturen.
 3. Metalen gevelbekleding: Materialen zoals aluminium of zink bieden een moderne uitstraling en zijn zeer duurzaam.
 4. Steenstrips: Dunne strips van natuursteen creëren een authentieke uitstraling en verbeteren de isolatie van de gevel.
 5. Vezelcementplaten: Deze platen zijn waterbestendig, brandwerend en verkrijgbaar in diverse designs, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende bouwstijlen.

Injecteren van muren

Het injecteren van muren is een effectieve methode om vochtige buitenmuren te behandelen. Hier is hoe het werkt:

 1. Eerst worden gaten geboord in de aangetaste muur op gelijkmatige afstanden.
 2. Vervolgens wordt er een waterafstotende gel of hars in de gaten gespoten.
 3. Deze stof verspreidt zich door de muur en vormt een waterdichte barrière.
 4. Zo wordt voorkomen dat vocht van buiten naar binnen doordringt.

Kosten van Vochtbestrijding

De kosten van vochtbestrijding kunnen variëren, afhankelijk van het specifieke probleem en de gekozen oplossing. Voor het vervangen van voegwerk op een gemiddelde gevel kunnen de kosten liggen tussen de €25-€35 per m².

Het impregneren van de gevel kan ongeveer €8-€12 per m² kosten. Bij gevelbekleding kunnen de kosten variëren van €40-€150 per m², afhankelijk van het materiaal. Het injecteren van muren tegen optrekkend vocht kan variëren van €1000-€5000 voor een gemiddelde woning.

Het is belangrijk om professionals te raadplegen om een nauwkeurige schatting te krijgen op basis van de specifieke situatie en de omvang van het probleem.

Preventieve Maatregelen

 • – Regelmatig onderhoud van de gevel is essentieel om vochtproblemen te voorkomen.
 • – Zorg voor goede ventilatie in huis om vochtige lucht af te voeren en schimmelvorming te voorkomen.
 • – Bescherm de buitenmuur tegen slagregen door het plaatsen van een overkapping of aanbrengen van waterafstotende coating.
 • – Gebruik vochtwerende verf of impregneermiddel om de muur te beschermen tegen vochtindringing.
 • – Overweeg het gebruik van innovatieve producten zoals DryBricks en SmartDry om vochtproblemen effectief aan te pakken.

Regelmatig onderhoud

Een belangrijke manier om vochtproblemen in buitenmuren te voorkomen, is door regelmatig onderhoud uit te voeren. Controleer de staat van de gevel en herstel kleine beschadigingen meteen om binnendringend vocht te voorkomen.

Reinig de buitenmuur regelmatig om ophoping van vuil en mossen te voorkomen. Daarnaast is het raadzaam om jaarlijks de staat van het voegwerk en de gevelbekleding te controleren en eventuele reparaties uit te voeren om een waterdichte barrière te behouden.

Door regelmatig onderhoud blijft de buitenmuur in goede conditie en worden vochtproblemen voorkomen.

Goede ventilatie in combinatie met regelmatig onderhoud is cruciaal voor het behoud van een droge buitenmuur. Zorg voor voldoende ventilatieopeningen in de gevel om vochtige lucht af te voeren en condensvorming te verminderen.

Daarnaast is het belangrijk om eventuele bescherming tegen slagregen regelmatig te controleren en waar nodig aan te vullen. Met deze preventieve maatregelen kan worden bijgedragen aan een duurzame bescherming tegen vochtige buitenmuren.

Goede ventilatie

Een goede ventilatie is essentieel om vochtproblemen in huis te voorkomen. Zorg ervoor dat kamers regelmatig geventileerd worden, vooral badkamers, keukens en kelders. Dit helpt vochtige lucht te verwijderen, waardoor de kans op condensatie en schimmelvorming vermindert.

Overweeg het installeren van ventilatieroosters of -systemen om de luchtcirculatie te verbeteren. Daarnaast is het belangrijk om de luchtvochtigheid in de gaten te houden en indien nodig een luchtontvochtiger te gebruiken om overtollig vocht te verminderen.

Om vochtproblemen in huis te voorkomen, is het cruciaal om voor een goede ventilatie te zorgen. Dit kan worden bereikt door regelmatig te ventileren en de luchtcirculatie te bevorderen in kamers waar vocht zich gemakkelijk ophoopt.

Bescherming tegen slagregen

Om vochtige buitenmuren te voorkomen, is het essentieel om bescherming te bieden tegen slagregen. Dit kan worden bereikt door het aanbrengen van waterafstotende coatings of het impregneren van de gevel met speciale vochtwerende producten zoals DryBricks en SmartDry.

Deze producten vormen een beschermende laag op de buitenmuur, waardoor regenwater wordt afgestoten en niet in de poreuze oppervlakken kan doordringen. Hierdoor wordt de kans op doorslaand vocht aanzienlijk verminderd, waardoor de gevel beschermd blijft tegen vochtproblemen.

Door het toepassen van deze beschermende maatregelen wordt de gevel effectief beschermd tegen slagregen en blijven vochtige buitenmuren voorkomen, waardoor schade aan de gevel wordt geminimaliseerd.

Gebruik van vochtwerende verf of impregneermiddel

Om vochtige buitenmuren te beschermen tegen slagregen, kan het gebruik van vochtwerende verf of impregneermiddel effectief zijn. Vochtwerende verf vormt een beschermende laag op de buitenmuur, waardoor regenwater moeilijker doordringt.

Impregneermiddel dringt diep door in de poriën van de muur en vermindert de opname van vocht. Beide methoden helpen om de gevel te beschermen tegen vocht en schade, waardoor de kans op schimmelvorming en afbladderende verf wordt verminderd.

Het regelmatig aanbrengen van deze middelen kan helpen om de gevel langdurig te beschermen tegen invloeden van vocht en weer.

Toepassen van producten zoals DryBricks en SmartDry.

Om vochtige buitenmuren te voorkomen, kun je producten zoals DryBricks en SmartDry gebruiken. Deze producten helpen om vocht buiten te houden en beschermen de gevel tegen doorslaand vocht door regenwater.

Door deze producten toe te passen, kun je de gevel beter bestand maken tegen vocht en daarmee de kans op schimmelvorming en aantasting van de gevel verminderen. Daarnaast zorgen deze producten ervoor dat de buitenmuur langer in goede conditie blijft, wat op de lange termijn kosten kan besparen voor vochtbestrijding.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de oorzaken van vochtige buitenmuren?

De oorzaken van vochtige buitenmuren kunnen zijn: lekkage, slechte isolatie of regenwater dat tegen de gevel slaat.

2. Hoe kan ik vochtige gevels voorkomen?

Je kunt vochtige gevels voorkomen door goede isolatie, regelmatig onderhoud en het aanbrengen van waterdichte verf of coating.

3. Wat moet ik doen als mijn buitenmuren al vochtig zijn?

Als je buitenmuren al vochtig zijn, zoek dan naar de bron van het vocht en repareer dat. Daarna kun je de muur behandelen met speciale middelen tegen vocht.

4. Zijn er oplossingen voor langdurig natte buitenmuren?

Ja, voor langdurig natte buitenmuren kun je drainage plaatsen, de muur impregneren of een professioneel bedrijf inschakelen voor advies en reparatie.