Heeft u last van vochtige muren in uw huis? Optrekkend vocht is een veelvoorkomend probleem dat schade kan brengen aan uw woning. In dit artikel leest u hoe u zelf optrekkend vocht kunt behandelen met praktische tips en een duidelijk stappenplan.

Ontdek de oplossing en maak uw huis weer comfortabel.

Samenvatting

 • Optrekkend vocht in binnenmuren kan worden herkend aan vochtige plekken, schimmel, loslatend behang en zoutplekken.
 • Oorzaken van optrekkend vocht zijn onder andere gebrek aan waterkering in de muren, poreuze materialen en beschadigde leidingen of afvoeren.
 • Effectieve behandelingen omvatten injecteren van muren met vochtwerende gel, muren onderkappen en het gebruik van muurelementen van Schrijver Systeem Vochtbestrijding.
 • Belangrijke benodigdheden zijn vochtwerende producten zoals gel en injectievloeistof, evenals waterdichte verf voor extra bescherming tegen vocht.

Het probleem van optrekkend vocht

 • – Optrekkend vocht kan worden herkend aan vochtige plekken op de binnenmuur, schimmelvorming en loslatend behang.
 • – Oorzaken van optrekkend vocht kunnen liggen in een slechte waterafvoer of ontbrekende waterkeringsmaterialen in de buitenmuur.
 • – De gevolgen van optrekkend vocht kunnen leiden tot schade aan de muur, een ongezond leefklimaat en hogere stookkosten.

Hoe kun je optrekkend vocht herkennen?

Je merkt optrekkend vocht op als je muren vochtig zijn aan de onderkant. Soms zie je ook schimmel of loslatend behang. De verf kan gaan bladderen en er kunnen zoutplekken ontstaan.

Vochtige plekken voelen koud en nat. De lucht in huis kan muf ruiken. Dit zijn tekens dat je misschien last hebt van opstijgend vocht.

Na het herkennen van vochtproblemen is het belangrijk om de oorzaken te vinden. Hierover lees je meer in het volgende deel.

Wat zijn de oorzaken van optrekkend vocht?

Nu we weten hoe we optrekkend vocht kunnen herkennen, is het belangrijk om de oorzaken ervan te begrijpen. Vaak wordt optrekkend vocht veroorzaakt door een gebrek aan of falende waterkering in de muren.

Ook poreuze materialen in contact met de grond, zoals baksteen en oud pleisterwerk, kunnen vocht absorberen en door capillaire werking omhoog trekken. Daarnaast kunnen beschadigde leidingen of afvoeren vochtproblemen veroorzaken.

Verwaarloosde buitenmuren waarvan de waterkering is aangetast, vormen ook een risico. Al deze situaties kunnen leiden tot optrekkend vocht dat uiteindelijk problemen veroorzaakt. Vochtbestrijding is essentieel om deze oorzaken aan te pakken en toekomstige problemen te voorkomen.

De gevolgen van optrekkend vocht

Optrekkend vocht kan leiden tot ernstige problemen in huis, zoals beschadigde murenafbladderende verf en loslatend behang. Het vocht kan ook schimmel- en meeldauwgroei veroorzaken, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen en een onaangename geur in huis.

Daarnaast kan optrekkend vocht leiden tot aantasting van houten vloeren en meubels, waardoor deze kunnen vervormen of beschadigd raken.

Oplossingen voor optrekkend vocht

 • – Muren injecteren met vochtwerende gel of injectievloeistof
 • – Muren onderkappen
 • – Gebruik van muurelementen van Schrijver Systeem Vochtbestrijding

Muren injecteren met vochtwerende gel of injectievloeistof

Het injecteren van muren met vochtwerende gel of injectievloeistof is een effectieve oplossing voor optrekkend vocht in binnenmuren. Hier zijn de stappen om dit proces uit te voeren:

 1. Identificeer de juiste locaties waar de muren geïnjecteerd moeten worden, meestal op de onderste laag stenen of bakstenen.
 2. Boor gaten in gelijkmatig verdeelde intervallen langs de muur, zodat de gel of vloeistof gelijkmatig wordt verspreid.
 3. Injecteer de vochtwerende gel of vloeistof in de geboorde gaten met behulp van een speciale spuit.

Muren onderkappen

Naast het injecteren van vochtwerende gel of injectievloeistof, is muren onderkappen een andere methode voor het behandelen van optrekkend vocht. Deze techniek omvat het blootleggen van de muur aan de buitenzijde en het plaatsen van een waterdichte laag om te voorkomen dat grondvocht in de muur trekt. Het proces bestaat uit verschillende stappen:

 1. Graaf een sleuf langs de buitenmuur van het gebouw tot aan de fundering.
 2. Verwijder voorzichtig de oude afwerklagen en reinig het oppervlak van de muur.
 3. Breng een waterdichte coating aan op de blootgelegde muur om te voorkomen dat vocht binnendringt.
 4. Plaats drainagebuizen in de sleuf om water af te voeren en weg te leiden van de fundering.

Gebruik van muurelementen van Schrijver Systeem Vochtbestrijding

Na het onderkappen van muren, is een andere effectieve methode voor vochtbestrijding het gebruik van muurelementen van Schrijver Systeem Vochtbestrijding. Deze muurelementen fungeren als barrière om vocht vanuit de grond tegen te houden en voorkomen dat optrekkend vocht de binnenmuren bereikt.

De muurelementen worden geïnstalleerd als onderdeel van een holle plint die voorkomt dat het vocht verder omhoog trekt in de muren, waardoor je jouw huis beschermt tegen vochtschade.

Met deze techniek kan optrekkend vocht effectief worden tegengegaan, waardoor je binnenmuren droog en beschermd blijven. Het gebruik van muurelementen van Schrijver Systeem Vochtbestrijding biedt een duurzame oplossing voor het bestrijden van vochtproblemen in binnenmuren, waardoor je een gezondere leefomgeving creëert en schade aan je woning voorkomt.

Stappenplan voor het behandelen van optrekkend vocht in binnenmuren

– Bereid de muur voor door te zorgen dat deze schoon en droog is, boor vervolgens gaten op regelmatige afstand in de muur en injecteer de emulsiegel in 3 stappen. Benieuwd naar de volledige stappen? Lees verder!

Voorbereiding voor het behandelen

 • Bescherm de vloeren en meubels in de buurt van de te behandelen muur met plastic zeil.
 • Zorg ervoor dat de te behandelen muur volledig droog is voordat je begint met het injecteren.
 • Reinig de muur grondig om stof, vuil en eventuele oude pleisterresten te verwijderen.
 • Controleer of er leidingen of elektrische bedrading achter de muur lopen voordat je begint met boren.

Boren van gaten

Na de voorbereiding, is het boren van gaten een belangrijke stap om optrekkend vocht te behandelen. Hieronder staan de stappen die je moet volgen:

 1. Gebruik een boormachine met een geschikte boor.
 2. Boor gaten in de muren op gelijke afstanden.
 3. Zorg ervoor dat de gaten diep genoeg zijn om de injectievloeistof gelijkmatig te verspreiden.
 4. Maak de geboorde gaten schoon om puin te verwijderen en zorg voor een goede hechting van het vochtwerende product.
 5. Controleer of alle benodigde gaten zijn geboord voordat je doorgaat naar het injecteren van de muur met het vochtwerende middel.

Injecteren van emulsiegel in 3 stappen

Nu de gaten zijn geboord, kunnen we doorgaan met het injecteren van de emulsiegel in drie stappen:

 1. Bereid de emulsiegel volgens de instructies op de verpakking. Zorg ervoor dat je beschermende kleding draagt en de benodigde veiligheidsmaatregelen neemt.
 2. Plaats de injectienaalden in de geboorde gaten en begin met het gelijkmatig injecteren van de emulsiegel in de muur.
 3. Laat de emulsiegel voldoende tijd om in te trekken en uitharden volgens de aanbevolen droogtijd voordat je verdergaat met verdere behandelingen of afwerkingen.

Benodigdheden voor het behandelen van optrekkend vocht

 • – Vochtbestrijdende producten zijn essentieel voor het behandelen van optrekkend vocht, zoals vochtwerende gel of injectievloeistof.
 • – Verfproducten, zoals waterdichte verf, zijn ook nodig om de muren te beschermen tegen vocht.
 • – Het is belangrijk om de juiste benodigdheden te hebben om optrekkend vocht effectief te kunnen behandelen en verdere schade te voorkomen.

Vochtbestrijdende producten

Vochtbestrijdende producten zijn essentieel voor het aanpakken van optrekkend vocht in muren. Een effectief product is een vochtwerende gel die diep in de muur wordt geïnjecteerd om vocht buiten te houden.

Daarnaast spelen injectievloeistoffen een belangrijke rol bij het stoppen van vochtproblemen in muren, waardoor de muren droog blijven en schimmelvorming wordt voorkomen. Het gebruik van deze producten is cruciaal om langdurige bescherming tegen vocht te bieden en de structurele integriteit van de muren te behouden.

Verfproducten

Naast vochtbestrijdende producten, kunnen verfproducten ook nuttig zijn bij het behandelen van optrekkend vocht in binnenmuren. Waterdichte verf kan helpen om de muur beter bestand te maken tegen vocht.

Ook speciale vochtwerende verven kunnen gebruikt worden, die niet alleen schilderwerk leveren, maar ook bescherming bieden tegen vocht. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de verf die je kiest geschikt is voor de specifieke situatie, zoals het type muur en de mate van vochtigheid.

Het gebruik van geschikte verfproducten kan een waardevolle aanvulling zijn op andere vochtbestrijdingsmethoden en kan helpen bij het behoud van droge en gezonde binnenmuren.

Remember to carefully follow the instructions for applying the paint and ensure that the surface is properly prepared before painting. Using the right paint and applying it correctly can significantly contribute to the effectiveness of your overall treatment for rising damp in interior walls.

Veelgestelde vragen over behandeling van optrekkend vocht in binnenmuren

Wat moet ik doen na het behandelen van optrekkend vocht?

Opnieuw schilderen na vochtprobleem

Na het behandelen van optrekkend vocht in binnenmuren, is het belangrijk om de muren opnieuw te schilderen. Gebruik vochtbestendige verf om toekomstige vochtschade te voorkomen. Controleer de muur regelmatig op tekenen van vocht om vroegtijdige detectie van eventuele problemen mogelijk te maken.

Zorg ervoor dat de muur volledig droog is voordat u begint met schilderen en breng indien nodig meerdere lagen verf aan.

Aanbrengen van DPC-waterkeringsfolie

Voor het aanbrengen van DPC-waterkeringsfolie, meet eerst de benodigde lengte. Snijd een stuk folie op maat en plaats het tegen de muur, net boven de vloer. Bevestig de folie stevig en zorg voor een goede afdichting.

Controleer of er geen plooien of openingen zijn die vocht door kunnen laten. Breng vervolgens de afwerking aan, zoals plinten of bepleistering, om de folie te beschermen en te verbergen.

Na het aanbrengen van DPC-waterkeringsfolie is het belangrijk om te controleren op eventuele lekkages of vochtige plekken rondom de folie, zodat eventuele problemen snel opgelost kunnen worden.

Andere problemen met vocht in muren

Naast optrekkend vocht zijn er andere problemen met vocht in muren. Denk aan lekkages door beschadigde waterleidingen of afvoerbuizencondensatieproblemen door gebrek aan ventilatie en doorslaand vocht door poreuze buitenmuren.

Deze problemen kunnen leiden tot vochtige pleisterschimmelgroei en andere beschadigingen aan de muren. Het is van belang om deze problemen te identificeren en aan te pakken om verdere schade te voorkomen.

Om lekkages te verhelpen is het noodzakelijk om de bron van het probleem op te sporen en de lekkende leidingen of buizen te repareren. Condensatieproblemen kunnen worden verminderd door betere ventilatie in huis en de isolatie te verbeteren.

Bij doorslaand vocht is het essentieel om de buitenmuren te behandelen met waterdichtingsmiddelen. Veelvoorkomende problemen, maar met de juiste aanpak zijn ze effectief aan te pakken.

Conclusie

Er zijn verschillende manieren om optrekkend vocht in binnenmuren te behandelen. Het injecteren van vochtwerende gel of vloeistof en het gebruik van muurelementen zijn effectieve oplossingen.

Met het juiste stappenplan en de benodigde producten kun je zelf aan de slag om vochtproblemen in muren aan te pakken. Vergeet niet om de veelgestelde vragen door te nemen voor extra inzicht en handige tips.

Succes met het behandelen van optrekkend vocht en geniet van droge en gezonde binnenmuren!

Veelgestelde Vragen

1. Wat kan ik doen tegen optrekkend vocht in mijn huis?

Je kunt optrekkend vocht zelf behandelen door een muurinjectie met vloeistof te doen. Dit helpt om vochtproblemen in zowel binnen- als buitenmuren aan te pakken.

2. Hoe stop ik vocht in mijn kelder?

Voor een vochtige kelder kun je vochtwering en waterdichtingstechnieken gebruiken. Zo houd je het vocht buiten en maak je je kelder weer droog.

3. Kan ik zelf schimmel veroorzaakt door vocht bestrijden?

Ja, schimmelbestrijding is belangrijk en je kunt het zelf doen. Reinig de muur goed en gebruik de juiste middelen om de schimmel weg te houden.

4. Wat zijn goede oplossingen voor vochtproblemen thuis?

Er zijn verschillende oplossingen voor vochtproblemen zoals het behandelen van vochtige muren met speciale vloeistoffen en het waterdicht maken van je kelder om vocht en schimmel tegen te gaan.