Heb je last van vochtige muren in huis? Doorslaand vocht kan structurele schade en gezondheidsproblemen veroorzaken. In dit artikel bespreken we effectieve methodes en praktische tips om doorslaand vocht te bestrijden, zodat je huis weer droog en comfortabel wordt.

Lees verder en pak het probleem vandaag nog aan!

Samenvatting

 • Doorslaand vocht wordt veroorzaakt door regenwater dat door poreuze muren of beschadigde stenen naar binnen sijpelt, wat leidt tot vochtige buitenmuren en schade aan de woning.
 • Effectieve methodes om doorslaand vocht te bestrijden zijn onder meer het impregneren van muren met een waterafstotende laag, het gebruik van vochtwerende verf en het vernieuwen van gevelbekleding om de muur te beschermen tegen regendoorslag.
 • Vochtdoorslag kan worden herkend aan symptomen zoals verkleuring van muren, afbladderende verf, vochtplekken op muren en plafonds, condensvorming op ramen en schimmelgroei langs de muren.
 • Bij de bestrijding van doorslaand vocht is het belangrijk om de oorzaak van het probleem te laten controleren door een specialist en rekening te houden met de kosten voor verschillende behandelingen, zoals impregneren van muren en vernieuwen van gevelbekleding.

Wat is doorslaand vocht?

Doorslaand vocht komt voor wanneer regenwater door poreuze muren of beschadigde stenen naar binnen sijpelt, waardoor vochtige buitenmuren en eventuele vochtplekken ontstaan.

Mogelijke oorzaken

Vocht in de muren kan veel problemen geven. Hier zijn de redenen waarom je last kunt hebben van doorslaand vocht.

 • Verkeerd aangebrachte of oude dakgoten: Water loopt dan langs de muren naar beneden.
 • Beschadigde stenen of voegwerk: Regenwater dringt zo makkelijk door in de muur.
 • Gebarsten of ontbrekende dakpannen: Dit laat water toe dat op de muren valt.
 • Poreuze muren die water absorberen: Ze houden regen vast zoals een spons.
 • Spouwmuurproblemen, zoals vuil of verkeerde isolatie: Water trekt hierdoor in binnenmuren.
 • Ontbrekende of beschadigde waterkering: Hierdoor kan water van buiten naar binnen kruipen.
 • Plantengroei tegen de muur, zoals klimop: Wortels maken kleine openingen waar vocht doorheen kan.
 • Onvoldoende luchtcirculatie aan de buitenmuur: Vocht blijft hangen en trekt in de muur.

Gevolgen

Doorslaand vocht kan leiden tot ernstige gevolgen voor je huis en gezondheid. Binnenmuren kunnen vochtig worden en schimmel kan zich snel verspreiden, wat de luchtkwaliteit in huis aantast.

Dit kan leiden tot ademhalingsproblemen en allergieën bij bewoners en zelfs structurele schade aan de woning veroorzaken, zoals loslatend pleisterwerk en afbladderende verf.

Daarnaast kan doorslaand vocht leiden tot aantasting van de isolatie van je huis, waardoor energiekosten stijgen. Ook kan het leiden tot aantasting van de constructie van de woning, met name als het vochtprobleem langdurig onbehandeld blijft.

Mogelijke oplossingen voor doorslaand vocht

 • – Impregneren van muren om waterafstotend te maken
 • – Toepassen van vochtwerende verf om vochtdoorslag te voorkomen
 • – Vernieuwen van gevelbekleding om de muur te beschermen tegen regendoorslag

Impregneren van muren

Het impregneren van muren is een effectieve methode om doorslaand vocht te bestrijden. Door een waterafstotende laag aan te brengen, wordt de muur beschermd tegen regendoorslag en wordt het binnendringen van vocht voorkomen.

Dit proces helpt ook bij het voorkomen van schimmelvorming en het beschermen van de muur tegen de negatieve effecten van vocht. Het impregneren van muren is een duurzame oplossing die de levensduur van de muur verlengt en verdere vochtproblemen helpt voorkomen.

Om doorslaand vocht effectief te bestrijden, is het impregneren van muren een belangrijke stap, maar er zijn ook andere methoden en tips die kunnen helpen bij het aanpakken van dit probleem.

Vochtwerende verf

Een andere effectieve methode om doorslaand vocht te bestrijden is door het gebruik van vochtwerende verf. Deze speciale verf creëert een beschermende barrière tegen vocht en kan helpen bij het voorkomen van schade aan de muren veroorzaakt door water.

Het is belangrijk om eerst de muur grondig voor te bereiden voordat je de vochtwerende verf aanbrengt, zodat de verf goed hecht en zijn werk optimaal kan doen. Vochtwerende verf kan een waardevolle toevoeging zijn in het arsenaal van methoden om doorslaand vocht effectief aan te pakken.

Let op: Hoewel vochtwerende verf effectief is, is het belangrijk om ook andere aspecten van vochtbestrijding in overweging te nemen, zoals het controleren van mogelijke oorzaken van doorslaand vocht en het uitvoeren van preventieve maatregelen om toekomstige problemen te voorkomen.

Vernieuwen van gevelbekleding

Als doorslaand vocht wordt veroorzaakt door beschadigde of verouderde gevelbekleding, kan het vernieuwen van de gevelbekleding helpen om het probleem aan te pakken. Door het plaatsen van nieuwe gevelbekleding kan de buitenmuur beter beschermd worden tegen regen en vochtindringing.

Hierdoor kan worden voorkomen dat water binnendringt en problemen zoals vochtdoorslag en schade aan de binnenmuren veroorzaakt. Het vernieuwen van de gevelbekleding biedt een effectieve oplossing om de buitenmuur te versterken en te beschermen tegen vochtproblemen, waardoor de algehele vochtbestrijding wordt verbeterd en de levensduur van de muur wordt verlengd.

Iets anders dat u kunt overwegen is om bij het vernieuwen van de gevelbekleding te kiezen voor materialen die vochtbestendig zijn en een goede bescherming bieden tegen weersinvloeden.

Hoe kun je doorslaand vocht herkennen?

Doorslaand vocht is te herkennen aan vochtplekken of schimmelvorming op binnenmuren, vochtige geur in huis en afbladderende verf op buitenmuren.

Voorbeelden van vochtdoorslag

Vochtdoorslag kan zich op verschillende manieren manifesteren. Hier zijn enkele voorbeelden van vochtdoorslag:

 1. Verkleuring van de binnen – en buitenmuren
 2. Afbladderende verf of pleisterwerk
 3. Vochtplekken op muren en plafonds
 4. Condensvorming op ramen en muren
 5. Schimmel – of meeldauwgroei langs de muren
 6. Een muffe geur in huis

Beste manieren om doorslaand vocht te bestrijden

Het gebruik van vochtwerende verf om de muren te beschermen tegen vochtdoorslag.

Gebruik van vochtwerende verf

Vochtwerende verf is een effectieve manier om doorslaand vocht te bestrijden. Deze verf vormt een beschermende barrière tegen vocht, waardoor de muren beter bestand zijn tegen neerslag en vochtdoorslag.

Door het gebruik van vochtwerende verf kan schade aan de binnenmuren worden voorkomen en wordt de levensduur van de muur verlengd. Het is een betaalbare en praktische oplossing om vochtproblemen aan te pakken en het wooncomfort te verbeteren, met name bij oudere enkelsteens muren die vatbaarder zijn voor vochtdoorslag.

Daarnaast draagt vochtwerende verf bij aan het verminderen van schimmelvorming en het behouden van een gezonde leefomgeving, waardoor het een waardevolle investering is voor huiseigenaren die kampen met vochtproblemen in huis.

Tips voor het effectief bestrijden van doorslaand vocht

– Laat het probleem in de zomer behandelen voor een effectievere oplossing. Ontdek meer manieren om doorslaand vocht te bestrijden in onze blog.

Laat het probleem in de zomer behandelen

Het is het beste om het doorslaand vocht probleem in de zomer te behandelen. Tijdens de zomermaanden is het droger, wat de reparaties effectiever maakt. De warmere temperaturen helpen bij het drogen van materialen en verhogen de kans op succesvolle vochtbestrijding.

Daarom is het raadzaam om deze kwestie in de zomer aan te pakken, zodat de oplossingen beter kunnen worden uitgevoerd en een langdurig effect hebben.

Laat het eerst controleren door een specialist

Voordat je begint met het aanpakken van doorslaand vocht, is het belangrijk om een specialist in te schakelen. Een professional kan de oorzaak van het probleem vaststellen en de meest geschikte oplossing aanbevelen.

Door hun expertise kunnen ze nauwkeurig diagnosticeren wat er moet gebeuren om het vochtprobleem effectief aan te pakken. Op die manier bespaar je tijd en geld door gelijk de juiste aanpak te kiezen die past bij jouw specifieke situatie.

Daarna kun je met vertrouwen doorgaan naar de volgende stappen in het bestrijden van doorslaand vocht.

Kostenoverzicht voor vochtbestrijding

Na een grondige inspectie door een specialist, is het belangrijk om een overzicht te hebben van de potentiële kosten voor de bestrijding van doorslaand vocht. Hier volgt een kostenoverzicht in tabelvorm:

Behandeling Gemiddelde kosten Opmerkingen
Impregneren van muren €20 – €35 per m² Prijs varieert afhankelijk van muuroppervlak en materiaalsoort
Vochtwerende verf €30 – €50 per liter Eén liter bedekt ongeveer 8 tot 10 m²
Vernieuwen van gevelbekleding €100 – €200 per m² Inclusief materiaal en arbeidskosten
Professionele diagnose €100 – €500 Eenmalige kosten voor inspectie en rapportage

 

Dit overzicht biedt een schatting van de kosten voor de verschillende behandelingen tegen doorslaand vocht.

Belang van preventieve bescherming tegen slagregen

Het belang van preventieve bescherming tegen slagregen is groot voor het behoud van de gevel. Door de gevel preventief te beschermen, kan doorslaand vocht worden voorkomen. Dit kan op lange termijn schade aan de binnenmuren en gevelbekleding helpen voorkomen en bespaart kosten voor toekomstige reparaties.

Daarom is het essentieel om bij nieuwbouw of renovatie aandacht te besteden aan het waterdicht maken van de gevel om problemen met doorslaand vocht te vermijden.

– Voorbeelden van vochtdoorslag

Conclusie

Doorslaand vocht kan ernstige problemen veroorzaken, maar er zijn effectieve manieren om het te bestrijden. Door de gevelbekleding te vernieuwen, vochtwerende verf te gebruiken en het probleem preventief aan te pakken, kun je vochtproblemen in huis verminderen.

Laat een specialist het probleem controleren en behandelen, bij voorkeur in de zomer. Met de juiste aanpak kun je genieten van een vochtvrij huis en bescherm je je muren tegen schade.

Veelgestelde Vragen

1. Wat kan ik doen tegen vochtproblemen in enkelsteens muren?

Als je vochtproblemen hebt in een enkelsteens muur, helpt het om de gevelbekleding te vernieuwen of de binnenmuur te behandelen tegen vocht. Dit kan vochtdoorslag stoppen.

2. Hoe behandel ik vocht in mijn huis?

Je kunt vocht in huis bestrijden door te zorgen voor goede ventilatie om condensatie en schimmel tegen te gaan. Ook kun je speciale vochtbestrijdingstips opvolgen.

3. Wat moet ik doen als mijn muur last heeft van doorslaand vocht?

Als een muur last heeft van doorslaand vocht, kun je de muur behandelen met een waterdicht makende laag of de gevelbekleding helemaal vernieuwen.

4. Zijn er tips om vocht en schimmel te voorkomen?

Ja, om vocht en schimmel te voorkomen is het belangrijk je huis goed te ventileren, lekkages te repareren en gevels waterdicht te maken.