Heeft u last van vocht in uw kelder? Een natte kelder kan leiden tot allerlei problemen, van schimmel tot structurele schade. In dit artikel geven we praktische tips en een helder stappenplan om zelf uw kelder waterdicht te maken.

Ontdek hoe u met de juiste aanpak kunt genieten van een droge kelder.

Samenvatting

 • Een waterdichte kelder voorkomt vochtproblemen, schimmel en lekkages, waardoor zowel de structuur van de kelder als opgeslagen spullen beschermd blijven.
 • Voor doe-het-zelf oplossingen is een stappenplan benadrukt, inclusief het gebruik van professionele producten zoals Remmers Waterstop en Kiesol-afdichtingssysteem.
 • Andere effectieve oplossingen omvatten kelderdrainage, toepassing van bitumen en kunststof vochtwering, en isolatie van de kelder.
 • Het vergelijken van prijzen en het overwegen van de investering in het waterdicht maken van de kelder wordt aangeraden voor een weloverwogen beslissing.

Waarom is het belangrijk om de kelder waterdicht te maken?

Het is belangrijk om de kelder waterdicht te maken om vochtproblemen en lekken te voorkomen die de kwaliteit van de kelder kunnen aantasten.

Voorkomt vochtproblemen en lekken

Door uw kelder waterdicht te maken, houdt u vocht en water weg. Dit betekent geen last meer van nare lekken. Vocht kan namelijk veel schade aanrichten. Het kan muren en vloeren aantasten en zorgen voor schimmel en een muffe lucht.

Met een waterdichte kelder beschermt u ook uw spullen tegen vocht. Zo blijven de dingen die u in de kelder bewaart droog en veilig. Zorg dus voor een goede afdichting en voorkom problemen met vocht.

Behoudt de kwaliteit van de kelder

Een waterdichte kelder helpt de structuur van de keldermuur en vloer te beschermen tegen vochtinfiltratie en schade door optrekkend vocht. Door vochtproblemen te voorkomen, kan de kelder zijn sterkte behouden en worden beschadigingen zoals lekkages en schimmelvorming voorkomen.

Het waterdicht maken van de kelder van binnenuit met geschikte materialen en afdichtingstechnieken helpt om de kwaliteit van de kelder te behouden en duurzame bescherming te bieden tegen vochtgerelateerde problemen zoals lekkage, optrekkend vocht en schade aan betonblokken en kimnaden.

Een goed onderhouden en waterdichte kelder draagt bij aan een gezonde leefomgeving en verlengt de levensduur van het gebouw.

Hoe kunt u zelf de kelder waterdicht maken?

Bereid de kelder voor door de muren en vloer grondig schoon te maken en eventuele beschadigingen te repareren. Gebruik professionele producten zoals Remmers Waterstop en het Kiesol-afdichtingssysteem om de kelder waterdicht te maken volgens het stappenplan.

Voorbereiding

Voorbereiding:

 1. Onderzoek de oorzaak van vochtproblemen in de kelder, zoals grondwater of lekkende muren.
 2. Maak de keldermuur schoon en verwijder eventuele bestaande pleisterlagen.
 3. Repareer eventuele scheuren in de muur met geschikte vulmiddelen.
 4. Zorg voor goede ventilatie in de kelder om vochtproblemen te verminderen.
 5. Bescherm de vloer en andere objecten in de kelder tijdens het waterdicht maken.

Gebruik van professionele producten zoals Remmers Waterstop en Kiesol-afdichtingssysteem

U kunt professionele producten zoals Remmers Waterstop en Kiesol-afdichtingssysteem gebruiken om uw kelder waterdicht te maken. Deze producten helpen bij het effectief afdichten van keldermuren en vloeren, waardoor indringend vocht wordt voorkomen.

Met deze hoogwaardige producten kunt u de duurzaamheid van de kelder verbeteren en vochtproblemen effectief tegengaan.

Stappenplan voor het waterdicht maken van de kelder

 1. Begin met het grondig reinigen van de keldermuur en -vloer
 2. Controleer op scheuren, gaten en andere beschadigingen die waterlekkage kunnen veroorzaken
 3. Breng een geschikte afdichtingsmiddel aan, zoals Remmers Waterstop of Kiesol-afdichtingssysteem, volgens de instructies van de fabrikant
 4. Zorg ervoor dat alle kimnaden versterkt zijn om lekkage te voorkomen
 5. Gebruik kelderinjectie om optrekkend vocht tegen te gaan
 6. Maak gebruik van kelderpleister voor verdere versterking van de waterdichte laag op de muren
 7. Overweeg het aanbrengen van kelderstrippen en een grondige schoonmaak om de waterdichtheid te garanderen

Lichte afwerking van de waterdichte kelder

Voor de lichte afwerking van de waterdichte kelder is het belangrijk om SP Prep en SP Top te gebruiken voor een optimale bescherming en afwerking van de muren en vloeren.

Verwerking van SP Prep en SP Top

Het verwerken van SP Prep en SP Top is een belangrijke stap in het waterdicht maken van de kelder. Hier is hoe u het doet:

 1. Reinig de oppervlakte grondig om vuil, stof en andere onzuiverheden te verwijderen.
 2. Breng de SP Prep gelijkmatig aan op de keldermuur met behulp van een kwast of roller.
 3. Laat de SP Prep volledig drogen volgens de instructies van de fabrikant voordat u verdergaat.
 4. Breng vervolgens de SP Top aan als afwerklaag om een duurzame waterdichte barrière te creëren.
 5. Zorg ervoor dat beide producten gelijkmatig zijn aangebracht voor een effectieve bescherming tegen vocht.

Andere oplossingen voor vochtproblemen in de kelder

Andere oplossingen voor vochtproblemen in de kelder zijn onder andere het installeren van kelderdrainage, het aanbrengen van bitumen en kunststof vochtwering, en het isoleren van de kelder.

Kelderdrainage

Bij het aanpakken van vochtproblemen in de kelder kan kelderdrainage een effectieve oplossing bieden. Door kelderdrainage te installeren, wordt overtollig water weggeleid van de kelder.

Dit kan helpen om vochtproblemen te verminderen en de kelder droog te houden. Kelderdrainage kan worden gecombineerd met andere methoden voor het waterdicht maken van de kelder, zoals het aanbrengen van afdichtingsproducten en het verbeteren van de kelderisolatie, om een meer uitgebreide oplossing te bieden voor vochtproblemen.

Door kelderdrainage te overwegen als onderdeel van het stappenplan voor het waterdicht maken van de kelder, kan men een geïntegreerde aanpak volgen om vochtproblemen effectief aan te pakken.

Bitumen en kunststof vochtwering

Bitumen en kunststof vochtwering zijn effectieve methoden om de keldermuur te beschermen tegen vocht. Bitumen wordt aangebracht als een dikke laag op de buitenmuur en vormt een duurzame waterdichte barrière.

Kunststof vochtwering maakt gebruik van speciale membranen die op de muur worden geplaatst om vocht buiten te houden. Beide methoden bieden betrouwbare bescherming tegen optrekkend vocht en lekkage, waardoor uw kelder droog en goed beschermd blijft.

Het toepassen van bitumen en kunststof vochtwering vereist zorgvuldige voorbereiding en vakmanschap, maar het resultaat is een duurzame oplossing voor vochtproblemen in uw kelder. Het is belangrijk om deskundig advies in te winnen en nauwkeurig te werk te gaan om ervoor te zorgen dat de vochtwering correct wordt aangebracht.

Kelder isoleren

Naast het gebruik van bitumen en kunststof vochtwering, kunt u uw kelder isoleren om vochtproblemen te voorkomen. Door isolatiematerialen aan te brengen, zoals isolatieplaten of -schuim, wordt de kelder beschermd tegen vocht en temperatuurschommelingen.

Dit helpt om de kelder droog en comfortabel te houden, waardoor u verdere vochtproblemen voorkomt.

Kosten voor het waterdicht maken van de kelder

 • – Offertes aanvragen bij verschillende professionals en bedrijven voor het waterdicht maken van de kelder.
 • – Vergelijken van de prijzen en diensten om de beste deal te vinden voor uw budget en behoeften.
 • – Overweging of de investering in het waterdicht maken van de kelder opweegt tegen toekomstige kosten voor vochtproblemen en schade.

Offertes aanvragen

Wanneer u besluit om uw kelder waterdicht te maken, is het verstandig om offertes aan te vragen bij verschillende aannemers of specialisten. Vergelijk de prijzen en de specifieke services die ze bieden, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen over wie het werk uitvoert.

Vraag ook naar referenties en eerdere projecten om hun vakmanschap te beoordelen. Door offertes aan te vragen, krijgt u inzicht in de kosten en kwaliteit van het werk, wat cruciaal is voor het succes van uw kelderwaterdichtmakingsproject.

Nadat u de offertes heeft ontvangen, kunt u beslissen of de investering in het waterdicht maken van uw kelder de moeite waard is. Zorg ervoor dat u duidelijk communiceert met de gekozen aannemer over uw verwachtingen en eventuele vragen die u heeft over het proces.

Vergelijken van prijzen

Nadat u verschillende offertes heeft ontvangen en alle details heeft doorgenomen, is het tijd om de prijzen te vergelijken. Wees zorgvuldig bij het vergelijken van de kosten en let op eventuele extra’s die in de offertes zijn opgenomen.

Kijk naar de kwaliteit van de producten en diensten die worden aangeboden en overweeg of het de investering waard is. Een grondige vergelijking kan u helpen de beste optie te kiezen die past bij uw budget en behoeften, waardoor u een waterdichte kelder krijgt zonder onnodige uitgaven.

Is het de investering waard?

Na het vergelijken van prijzen voor het waterdicht maken van de kelder, vraagt u zich wellicht af of de investering de moeite waard is. Het antwoord is ja. Een waterdichte kelder voorkomt toekomstige vochtproblemen, lekkages en kan de waarde van uw huis behouden.

Het voorkomen van schade door vocht en lekkages bespaart op lange termijn kosten voor reparaties en renovaties. Daarnaast verhoogt een waterdichte kelder de bruikbare ruimte in huis, wat gunstig is bij eventuele verkoop.

Hoewel het initieel een investering vergt, zijn de voordelen op lange termijn aanzienlijk.

Conclusie

Het waterdicht maken van uw kelder is belangrijk om vochtproblemen te voorkomen en de kwaliteit te behouden. U kunt zelf de kelder waterdicht maken met professionele producten en een stappenplan volgen.

Er zijn ook andere oplossingen zoals kelderdrainage en isolatie. Vergeet niet de kosten te vergelijken en te overwegen of het de investering waard is. Pak die waterdichte kelder aan en geniet van een droge en goed onderhouden ruimte!

Veelgestelde Vragen

1. Hoe kan ik mijn kelder waterdicht maken van binnenuit?

Om je kelder waterdicht te maken van binnenuit, kun je de keldervloer en muren afdichten met bekuiping, kelderinjectie tegen optrekkend vocht doen, en kimnaden versterken.

2. Wat is optrekkend vocht en hoe los ik het op?

Optrekkend vocht is water dat via de keldermuren omhoog komt. Dit kun je aanpakken door kelderinjectie of het aanbrengen van een speciale kelderpleister.

3. Kan ik zelf mijn kelder waterdicht maken?

Ja, met een stappenplan voor doe-het-zelf oplossingen kun je zelf je kelder waterdicht maken. Dit kan door kelderstrippen aan te brengen en alles goed schoon te maken voordat je begint.

4. Wat moet ik doen als ik een kelderlek wil repareren?

Bij het repareren van een kelderlek moet je het lek eerst vinden, goed schoonmaken en daarna dichten met geschikt materiaal om vochtproblemen te voorkomen.

5. Hoeveel kost het om een kelder waterdicht te maken?

De kosten voor het waterdicht maken van een kelder hangen af van de grootte van je kelder en de methode die je kiest, zoals bekuiping of het afdichten van de binnen- of buitenkant.