Heeft u last van vocht in de kelder? Dit is een veelvoorkomend probleem bij huizen met een ondergrondse ruimte. In dit artikel ontdekt u hoe kelderdichting kan helpen vochtproblemen op te lossen en uw kelder weer droog te maken.

Blijf lezen en maak voorgoed komaf met die vervelende vochtigheid!

Samenvatting

 • Kelderdichting is een effectieve oplossing om vochtproblemen in uw kelder te voorkomen door de muren en vloer waterdicht te maken.
 • Verschillende soorten kelderdichting, zoals verkiezelings-concentraat, multi-functionele bouwafdichting, bitumenafdichtingscoating, afdichtingsmortel, stucmortel en reparatiemortel, bieden diverse manieren om vocht buiten te houden.
 • Kelderdichting is nodig om vochtproblemen en schimmelvorming te voorkomen, wat de luchtkwaliteit in uw kelder verbetert.
 • Het inschakelen van een expert voor kelderdichting kan valkuilen voorkomen en zorgen voor een effectieve en duurzame oplossing voor vochtproblemen.

Wat is een kelderdichting?

Een kelderdichting is een methode om vochtproblemen in uw kelder te voorkomen door het waterdicht maken van de muren en vloer. Verschillende types kelderdichting omvatten verkiezelings-concentraat, multi-functionele bouwafdichting, bitumenafdichtings coating, afdichtingsmortel, stucmortel en reparatiemortel.

Verschillende types kelderdichting

Kelderdichting is een goede manier om water en vocht weg te houden uit uw kelder. Er zijn veel soorten kelderdichting die u kunt gebruiken.

 • Verkiezelings-concentraat: Dit spul gaat diep in de muur. Het maakt de muur sterk en houdt het water buiten.
 • Multi-functionele bouwafdichting: Deze afdichting werkt op veel plaatsen. Het houdt niet alleen water tegen, maar beschermt ook tegen andere dingen zoals gas of olie.
 • Bitumenafdichtings coating: Dit is een dikke laag die op muren en vloeren gesmeerd wordt. Het is net als een stevige plastic zak voor uw kelder.
 • Afdichtingsmortel: Dit mengsel maakt gaten en scheuren dicht in de muren en vloer van de kelder.
 • Stucmortel: Hiermee maak je ruwe muren weer glad. Zo kunnen ze beter tegen water.
 • Dichtstucmortel: Deze speciale stuc houdt nog meer water tegen dan gewone stucmortel.
 • Reparatiemortel: Als er al schade door vocht is, helpt deze mortel om het te maken.

Verkiezelings-concentraat

Na het bespreken van de verschillende types kelderdichting, is het belangrijk om het verkiezelings-concentraat te begrijpen. Verkiezelings-concentraat is een speciaal soort kelderdichting dat wordt gebruikt om de keldermuren waterdicht te maken.

Het concentraat dringt diep door in de poriën van de muur en vormt een waterafstotende barrière, waardoor het grondwater buiten blijft en vochtproblemen worden voorkomen. Het is een effectieve oplossing voor het aanpakken van grondwaterproblemen en het voorkomen van schimmelvorming in de kelder, waardoor de luchtkwaliteit verbetert en de levensduur van de kelder wordt verlengd.

Verkiezelings-concentraat biedt duurzame bescherming tegen vocht en is een essentieel onderdeel van het kelderdichtingsproces.

Multi-functionele bouwafdichting

Na het bekijken van het verkiezelings-concentraat, kunnen we nu kijken naar een andere methode voor kelderdichting, namelijk de multi-functionele bouwafdichting. Deze afdichtingstechniek is veelzijdig en kan worden gebruikt voor verschillende ondergrondse structuren zoals kelders, funderingen en kruipruimtes.

Het biedt bescherming tegen grondwater, voorkomt vochtproblemen en is effectief bij het bestrijden van schimmel. De multi-functionele bouwafdichting wordt toegepast met speciale afdichtingsmaterialen die een duurzame barrière vormen tegen vocht en waterindringing, waardoor uw kelder droog en beschermd blijft.

Het gebruik van multi-functionele bouwafdichting is een efficiënte manier om waterdichting te realiseren en kan een integraal onderdeel zijn van kelderdichtingssystemen. Dit type afdichting biedt duurzame oplossingen voor het bestrijden van vochtproblemen en draagt bij aan het behoud van gezonde leefomgevingen door schimmelgroei te voorkomen.

Bitumenafdichtings coating

Bitumenafdichtingscoating is een populaire keuze bij kelderdichting. Het is een waterdichte laag die wordt aangebracht op de keldermuren om vocht buiten te houden. Deze coating hecht goed aan beton en metselwerk, waardoor het een effectieve barrière vormt tegen grondvocht en waterindringing.

Het biedt ook bescherming tegen schimmelgroei en verbetert de algehele waterdichtheid van de kelder. Bitumenafdichtingscoating kan zowel preventief als als herstellende maatregel worden gebruikt, waardoor het een veelzijdige optie is voor het oplossen van vochtproblemen in uw kelder.

Afdichtingsmortel

Nu we de verschillende types kelderdichtingen hebben besproken, is het tijd om te kijken naar afdichtingsmortel. Afdichtingsmortel is een speciaal soort mortel dat wordt gebruikt om de keldermuren waterdicht te maken.

Het bestaat uit een mix van cement, zand en additieven die zorgen voor een waterdichte barrière. Bij het aanbrengen van afdichtingsmortel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de ondergrond goed is voorbereid, zodat de mortel goed kan hechten en optimale waterdichtheid kan bieden.

Het gebruik van afdichtingsmortel kan helpen bij het voorkomen van vochtproblemen en schimmelvorming in uw kelder, waardoor de algehele luchtkwaliteit verbetert. Met afdichtingsmortel kunt u op een effectieve manier uw kelder beschermen tegen vocht en de bijbehorende problemen.

Stucmortel

Nu we hebben geleerd over afdichtingsmortel, laten we eens kijken naar stucmortel. Stucmortel is een ander type materiaal dat gebruikt wordt voor kelderdichting. Het wordt vaak gebruikt voor het gladmaken en waterdicht maken van muren en vloeren, waardoor het een effectieve optie is voor het aanpakken van vochtproblemen in kelders.

Het kan helpen bij het voorkomen van lekkages en het verminderen van vochtindringing, waardoor uw kelder droger en veiliger wordt.

Stucmortel is duurzaam en kan goed bestand zijn tegen vocht, waardoor het een betrouwbare keuze is voor kelderdichting. Door het gebruik van stucmortel kunt u de structurele integriteit van uw kelder verbeteren terwijl u tegelijkertijd vochtproblemen aanpakt.

Dichtstucmortel

Als aanvulling op stucmortel wordt dichtstucmortel gebruikt om de keldermuren waterdicht te maken. Het is een speciale mortel die zorgt voor een sterke en duurzame waterdichte barrière.

Dichtstucmortel wordt aangebracht met een dikke laag, waardoor het efficiënt vochtproblemen bestrijdt en de kelder beschermt tegen infiltratie van grondwater. Deze techniek versterkt de waterdichting van de muren en draagt bij aan een gezondere en veiligere kelderomgeving.

Zelf kelder dichten of een expert inschakelen? Nu we de verschillende methoden voor kelderdichting hebben bekeken, is het belangrijk om te begrijpen welke optie het meest geschikt is voor uw situatie.

Reparatiemortel

Als aanvulling op de dichtstucmortel wordt reparatiemortel gebruikt om beschadigingen en scheuren in de keldermuren te herstellen. Reparatiemortel is een speciaal samengesteld materiaal dat zorgt voor een duurzame reparatie van betonoppervlakken en mortelverbindingen.

Het biedt een effectieve oplossing voor het herstellen van schade veroorzaakt door vocht en kan helpen om verdere vochtproblemen te voorkomen. Door het gebruik van reparatiemortel kunnen de keldermuren worden versterkt en waterdicht gemaakt, waardoor de algehele integriteit van de kelder wordt verbeterd.

Reparatiemortel, ook bekend als herstellingsmortel, is essentieel voor het verzekeren van een stevige en duurzame kelderconstructie. Door scheuren en beschadigingen te herstellen, draagt reparatiemortel bij aan het voorkomen van vochtproblemen en schade aan de keldermuren.

Waarom is een kelderdichting nodig?

Een kelderdichting is nodig om vochtproblemen en schimmelvorming te voorkomen, en om de luchtkwaliteit in uw kelder te verbeteren.

Voorkomen van vochtproblemen

Het voorkomen van vochtproblemen in uw kelder is essentieel om schade aan de structuur te vermijden. Vocht kan leiden tot schimmelgroei en een ongezonde luchtkwaliteit. Door het toepassen van kelderdichtingstechnieken zoals bekuiping, wordt de kans op vochtproblemen aanzienlijk verkleind.

De keldervloer waterdicht maken en het installeren van een effectief drainagesysteem zijn belangrijke stappen om vocht buiten te houden. Deze maatregelen bieden een duurzame oplossing voor het bestrijden van vocht in uw kelder en dragen bij aan een gezondere leefomgeving.

Voorkomen van schimmel

Schimmel gedijt goed in vochtige omgevingen, zoals een niet-afgedichte kelder. Voorkom dat schimmel zich verspreidt door uw kelder waterdicht te maken met een kelderdichting. Hierdoor wordt de kans op schimmelvorming aanzienlijk verminderd, waardoor uw woonomgeving gezonder wordt en de kwaliteit van de lucht verbetert.

Een vochtvrije kelder is essentieel om schimmel te voorkomen en de levensduur van uw woning te verlengen. Het is dan ook zinvol om tijdig maatregelen te nemen tegen vochtproblemen en schimmel in uw kelder.

– Verbetering van de luchtkwaliteit is belangrijk voor het welzijn van u en uw gezin, maar het begint allemaal met het voorkomen van schimmel in uw kelder.

Verbetering van de luchtkwaliteit

Een kelderdichting kan de luchtkwaliteit verbeteren door het voorkomen van vochtproblemen en schimmelgroei. Dit komt doordat de dichting de kans op vocht in de kelder vermindert, waardoor de groei van schimmel wordt voorkomen.

Een drogere kelder zorgt voor schonere lucht in huis, wat ten goede komt aan de algehele luchtkwaliteit en de gezondheid van bewoners. Keelverslechtering, doe-het-zelf, en vochtbestrijding zijn belangrijk bij kelderafdichting.

Hoe werkt een kelderdichting?

– De kelderdichting begint met de voorbereidende fase, waarbij de muren en vloer worden geïnspecteerd en gereinigd.

Voorbereidende fase

 1. Inspecteer de kelder op eventuele vochtproblemen en schade aan de muren en vloer.
 2. Reinig de keldermuren grondig om vuil, stof en eventuele schimmel te verwijderen.
 3. Repareer eventuele scheuren, gaten of andere beschadigingen in de keldermuren en -vloer.
 4. Zorg ervoor dat de kelderruimte goed geventileerd is om vochtproblemen in de toekomst te voorkomen.
 5. Kies het juiste type kelderdichting op basis van de specifieke behoeften van uw kelder en de ernst van de vochtproblemen.

Dichting van de keldermuren

Na de voorbereidende fase, begint de dichting van de keldermuren met het aanbrengen van een waterdichte coating. Dit proces omvat:

 1. Inspecteer de keldermuren grondig op scheuren, gaten of andere beschadigingen.
 2. Repareer eventuele schade door scheuren op te vullen met afdichtingsmortel.
 3. Breng een verkiezelings – concentraat aan om de keldermuren waterdicht te maken en te beschermen tegen vocht.
 4. Gebruik een stucmortel om een duurzame en waterbestendige afwerking te creëren.
 5. Zorg voor een goede ventilatie van de ruimte tijdens het drogen van de aangebrachte materialen.

Afwerking van de gedichte keldermuren

Het afwerken van de gedichte keldermuren is een cruciale stap om ervoor te zorgen dat uw kelder volledig waterdicht is. Hier zijn enkele belangrijke stappen die worden genomen om de gedichte keldermuren af te werken:

 1. Het aanbrengen van een speciale vochtbestendige verf op de muren om extra bescherming te bieden.
 2. Het installeren van drainagekanalen of – systemen om eventueel resterend vocht af te voeren.
 3. Het aanbrengen van isolatiemateriaal om condensatie tegen te gaan en de temperatuur in de kelder te reguleren.
 4. Het inspecteren van alle afdichtingen en naden om er zeker van te zijn dat er geen lekken of zwakke plekken zijn.

Dichting van de keldervloer

Na het voltooien van de afdichting van de keldermuren, is het essentieel om ook de keldervloer effectief te dichten. Dit draagt bij aan het creëren van een volledig waterdichte omgeving in uw kelder. Hieronder volgen enkele belangrijke stappen en methoden die worden gebruikt voor het dichten van de keldervloer:

 • Injectie van waterdichte hars: Deze methode betreft het injecteren van waterdichte hars in scheuren en lekken in de keldervloer.
 • Aanbrengen van epoxy coatings: Een laag epoxy coating kan worden aangebracht op de vloer om een duurzame en waterbestendige barrière te creëren.
 • Cementgebonden afdichtingsmiddelen: Door het gebruik van cementgebonden afdichtingsmiddelen wordt een sterke en waterdichte afwerking bereikt.

Afwerking van de keldervloer

Na het dichten van de keldervloer is het belangrijk om de afwerking zorgvuldig uit te voeren. Dit omvat:

 1. Reiniging van de vloeroppervlakte om ervoor te zorgen dat deze vrij is van vuil en puin.
 2. Aanbrengen van een geschikte primer om een goede hechting voor de afwerkingslaag te garanderen.
 3. Toepassing van een waterdichte afwerkingslaag, zoals epoxycoating of speciale afdichtingsverf, om de vloer volledig waterdicht te maken.
 4. Afwerking met antislipmaterialen of textuur indien nodig, voor veiligheid en functionaliteit.

Zelf kelder dichten of een expert inschakelen?

Het is belangrijk om te overwegen of u zelf de kelder wilt dichten of een professional wilt inschakelen vanwege de complexiteit van het proces en mogelijke valkuilen.

Valkuilen en aandachtspunten

 • Zorg dat de oorzaak van het vochtprobleem grondig geanalyseerd is.
 • Kies voor duurzame materialen en technieken die passen bij de specifieke situatie van uw kelder.
 • Controleer of de waterdichting deskundig wordt uitgevoerd door een professional met ervaring in kelderdichting.

Waarom een professional inschakelen?

Een professional inschakelen voor kelderdichting is belangrijk vanwege de complexiteit van de taak en de kennis die nodig is om verschillende waterdichtingstechnieken correct uit te voeren.

Professionals hebben ervaring met het diagnosticeren van vochtproblemen en kunnen geschikte oplossingen bieden om de kelder waterdicht te maken, schimmelgroei te bestrijden en de luchtkwaliteit te verbeteren.

Ook kunnen ze advies geven over de beste mogelijkheden voor financiering en helpen bij het vergelijken van offertes om zo de meest kosteneffectieve oplossing te bieden. Het inhuren van een expert verzekert u van een vakkundige benadering en duurzame resultaten voor uw kelderrenovatie.

Prijs en kosten van kelderdichting

Het vergelijken van offertes voor kelderdichting kan u helpen om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden. Let ook op mogelijke financieringsmogelijkheden voor uw project.

Vergelijking van offertes

Wanneer u besluit uw kelder te dichten, is het aan te raden verschillende offertes op te vragen en te vergelijken. Dit geeft u een helder beeld van de kosten en de diensten die verschillende bedrijven aanbieden. Hieronder ziet u een voorbeeld van hoe een vergelijkingstabel van offertes eruit kan zien:

Bedrijf Type afdichting Garantie Totale Kosten Inbegrepen Diensten
Afdichtingsbedrijf A Bitumen coating 10 jaar € 2000,- Inspectie, afdichting en afwerking
Waterproof B.V. Multifunctionele afdichting 15 jaar € 2500,- Inspectie, afdichting, afwerking, ventilatieverbetering
Dicht & Zeker Verkiezelings-concentraat 8 jaar € 1800,- Inspectie en afdichting

Vergelijkingen maken helpt u om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden voor uw kelderdichtingsproject. Let op het type afdichting, de duur van de garantie, en welke extra diensten worden aangeboden. Zo weet u zeker dat u de juiste keuze maakt voor uw situatie.

Mogelijkheden voor financiering

Na het vergelijken van offertes voor kelderdichting, is het tijd om te kijken naar mogelijke financieringsopties. Veel mensen financieren kelderdichting met eigen spaargeld. Sommige bedrijven bieden ook financieringsplannen aan voor dit soort projecten.

Het is ook de moeite waard om te onderzoeken of er lokale subsidies of leningen beschikbaar zijn die u kunnen helpen bij de financiering van uw kelderdichtingsproject.

Denk eraan dat het vinden van de juiste financiering voor uw kelderdichtingsproject kan helpen bij het beheersen van de kosten en ervoor zorgen dat vochtproblemen in uw kelder effectief worden opgelost.

Conclusie

In de conclusie kunnen we stellen dat kelderdichting een effectieve oplossing is voor vochtproblemen in uw kelder. Zowel doe-het-zelf als professionele opties zijn beschikbaar, maar het inschakelen van een expert kan valkuilen voorkomen.

Door uw kelder waterdicht te maken, kunt u schimmel voorkomen en de luchtkwaliteit verbeteren. Het investeren in kelderdichting kan op de lange termijn kosten besparen en uw leefomgeving gezonder maken.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is kelderdichting?

Kelderdichting is een manier om je kelder waterdicht te maken en vochtproblemen op te lossen. Het helpt tegen water en schimmel in je kelder.

2. Kan ik zelf mijn kelder waterdicht maken?

Ja, met doehetzelf methodes kan je zelf je kelder waterdicht maken. Zorg dat je de juiste materialen en uitleg hebt.

3. Helpt kelderdichting ook tegen schimmel?

Zeker, door kelderdichting stop je vocht en dit helpt om schimmelbestrijding in je kelder.

4. Hoe weet ik of mijn kelder kelderdichting nodig heeft?

Als je water of vocht in je kelder ziet, of als er schimmel groeit, dan kan kelderdichting helpen dit op te lossen.